Seven
Islands

We thrive by filling the gap between product and consumers.
We create strategies and aesthetics to create the sparkle that makes a product memorable.

De multimedia-expo “Van Rembrandt tot Elon Musk” presenteert een lichtshow over zeven eilanden plus een speciale tentoonstelling op de eerste verdieping voor Lieuwe van Gogh, waar kosmologie en moderne meesters van kunst en wetenschap worden belicht en hun ideeën worden uitgelegd. Elk eiland vertegenwoordigt een breuk of onderbreking in de tijd waarin kunst en wetenschap heel dicht bij elkaar kwamen, en schilders en wetenschappers meer met elkaar spraken dan tegenwoordig.

De eerste breuk of diepe verandering vond plaats in de 17e eeuw. Plotseling doorbrak de verkenning van de zeeën door Nederlanders naar China en de Amerika’s geografische grenzen. Tegelijkertijd werd het brein een doelwit om te ontdekken. Spinoza concentreerde zich op het slijpen van lenzen om meer details te zien. Rembrandt schilderde open schedels om de binnenkant te zien. Deze ontdekkingsreis is nog niet geëindigd. Tegenwoordig gaan we steeds kleiner en kleiner naar mini-deeltjes en fotonen, en in het brein proberen neurologen nog kleinere elementen te lokaliseren.

Grote ontdekkingen werden gedaan over de oorsprong van het universum met Einstein en door kunstenaars zoals Kandinsky en anderen die de “ECHTE” realiteit wilden weergeven, niet alleen mooie landschappen en meisjes bij een vijver.

Zij bereidden de weg voor wat nu langzaam zichtbaar en begrijpelijk wordt: een zeer flexibele wereld met vele verschuivende identiteiten. De eilanden tonen al deze stappen die we al hebben genomen, waar wetenschap en kunstenaars anticipeerden op de lijn van vast en solide naar uiterst flexibel en onstabiel—onze huidige wereld.

Zodra men begint te zien dat bepaalde ontdekkingen in de schilderkunst en de wetenschap niet willekeurig zijn, zoals herhaling, waarin zowel Diane Arbus als Andy Warhol tegelijkertijd geïnteresseerd waren, wordt de wereld interessanter. Ongebruikelijke verbindingen kunnen worden gemaakt. We creëren de toekomst en het verleden voortdurend door nieuwe verbindingen te maken.

Veel schilders waren geobsedeerd door beelden die uit het onderbewuste opdoken. Francis Bacon wist nooit wat hij wilde schilderen. Hij liet het gebeuren, zoals hij zei, en verwonderde zich over het resultaat. Met Francis Bacon hebben we al het vijfde eiland of de breuk bereikt die leidde tot onze huidige wereld, de digitale wereld.

Het zevende en laatste eiland zal volledig gewijd zijn aan het holografische universum, zoals beschreven door Stephen Hawking aan het einde van zijn leven en Thomas Hertog. Een glimp opvangen van wat het holografische universum betekent, is als staan met één voet in een universum waar natuurwetten met elkaar concurreren.

In het holografische universum zijn er geen eeuwige waarheden en geen eeuwige natuurwetten meer. Thomas Hertog spreekt de tekst op dit eiland terwijl wetenschap en kunst elkaar opnieuw ontmoeten.

“Masters of Today: Van Rembrandt tot Elon Musk” is eilandhoppen van de geboorte van onze materialistische tijd in de 17e eeuw tot het digitale tijdperk en verder, dat recent is begonnen en opnieuw zal worden getransformeerd naar een door AI bestuurde samenleving met nieuwe winnaars en verliezers. Voor Elon Musk is de toekomst al begonnen terwijl hij een eerste kolonie op Mars voorbereidt. De collectieve dromen en hoop voor de mensheid zullen, zoals altijd, in handen van de kunstenaars liggen. We hebben zo dringend behoefte om met alle komende veranderingen om te gaan en het licht in het leven te blijven zien.

De basis voor deze multimediale show is het concept dat grote schilders en wetenschappers inderdaad nieuwe ideeën ontdekken en grote schilderijen maken, maar dit alleen kunnen doen binnen een bepaalde context om hun werk relevant te maken voor andere mensen. Om deze zeven contexten te laten zien en de verbindingen tussen kunstenaars en wetenschappers zichtbaar te maken. Een context is vaak interessanter dan het werk van één individuele kunstenaar, aangezien het de basis en bron van inspiratie is.

*De prachtige digitale impressies van de '7 ruptures' de eilanden zijn vervaardigd door Geoffrey Lillemon.

Office

Savage Collectives

76 Soho Rd

Birmingham B21 9BN